Bundan birkaç ay önce İngiltere’ye 6 aylık turist vizesi için başvurdum. Bu benim ilk başvurum olacaktı ve pek çok web sitesinde bu vizeyi almanın çok zor olduğu ve pek çok nedenden dolayı reddedilebileceğim yazıyordu. Bu durum beni çok korkutmuştu ve vize sonucumu öğrenene kadar büyük bir stres altına girmeme neden oldu. İngiltere en çok gitmek istediğim ülkelerden biriydi ve ufak bir hatanın tüm gezimin iptal olmasına neden olmasını istemiyordum. Neyse ki korktuğum olmadı ve vizem kabul edildi.
Aslına bakarsanız bu yazıyı yazmamın başlıca nedeni başkalarının da aynı şeyden dolayı endişe yaşamalarını istemememdir. Çünkü internette her sayfada ayrı bir şey yazıyor ve bir süre sonra ne yapmanız gerektiğini bilemez hale geliyorsunuz. Tüm bunları yaşamamanız için işte İngiltere vizesi nasıl alınır yazım…
Vize başvurusu için neler yapmalısınız?
Öncelikle size en uygun vize başvurusunu görmek için bu adresten ne tür bir vizeye ihtiyaç duyduğunuzu öğrenin.
https://www.gov.uk/check-uk-visa
Daha sonra, vize başvurusu yapmadan önce İngiltere hükümetine ait resmi siteye tıklıyorsunuz. Site İngilizce olduğu için, İngilizcesi iyi olmayan arkadaşlar biraz zorlanabilir. Bu yüzden de onların yanında İngilizce’si iyi olan biri ile bu işlemleri yapması tavsiye edilir.
https://www.visa4uk.fco.gov.uk/
Yukarıdaki linke tıklayarak siteye girdikten sonra, eğer bu sitede daha önceden bir hesabınız yoksa kendinize bir hesap açıyorsunuz. Her zaman kullandığınız ve şifresini bildiğiniz e-mail hesabınızı kullanmayı unutmayın. Çünkü bazı adımları size gelen bilgilendirme maillerinden takip edebileceksiniz.
Sisteme girip üye olduktan sonra, giriş yapıyorsunuz. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam, e-mailinize bir mail gelecek ve buradaki linke tıklayarak hesabınızı aktive etmeniz istenecektir. Siteye girdikten sonra, Appyl for myself ve Apply for Someone Else seçeneklerini göreceksiniz. Zaten sizinde anladığınız gibi Appyl for Myself ile kendi başvurunuzu yapıyorsunuz, Apply for Someone Else ile ise aile bireyleriniz ya da sizinle seyahat edecek kişiler için başvuru yapıyorsunuz. Ayrıca View My Applications seçeneğinden ise yaptığınız başvuruları görebilirsiniz.
Şimdi Appy for Myself adımını seçtiğinizi düşünerek devam edelim, şimdi burada size bir takım sorular soruyorlar. Tüm sorulan sorulara doğru yanıtlar verin. Kesinlikle bilgilerinizi çarpıtmayın. Çünkü eğer herhangi bir bilginizin yanlış olduğu anlaşılırsa, bu vize başvurunuzun iptal olmasına neden olabilir. Bu yüzden vize işlemleriniz sırasında %100 dürüstlük politikasından kesinlikle vazgeçmeyin.
Size sorulan tüm sorulara yanıt verdikten sonra, size verdiğiniz cevapları onaylayıp onaylamadığınız soruluyor. Eğer bu işlemi onaylarsanız, bu adımın bir daha geri dönüşü olmayacaktır. Bu yüzden de lütfen onay vermeden önce verdiğiniz cevapları kontrol edin ve doğruluğundan emin olduktan sonra onaylayın.
Soruları onayladıktan sonra sizden randevu almanızı isteyeceklerdir. Türkiye’de İngiltere Konsolosluğunun birkaç vize merkezi var. Oradan size en uygun olan vize merkezini seçin. Bildiğim kadarıyla biyometrik bilgilerinizi aldıkları için vize belgelerini elden teslim etmeniz isteniyor. Bu yüzden de bu vize merkezlerinden birini ziyaret etmenizi isteyeceklerdir.
Vize başvuru paranızı yatırdıktan sonra 90 gün içinde bir vize merkezine başvuru yaparak belgelerinizi teslim etmenizi istendiği için, teslim etmeniz gereken tüm belgeleri toparlayabileceğiniz bir tarihten sonraya randevu tarihinizi alın. Diğer adımda ise vize başvuru ücretini ödemeniz isteniyor. Ne yazık ki vize başvuru ücretlerini yalnızca internet üzerinden yatırabiliyorsunuz. Başvuru yaptığınız merkeze elden teslim yapamıyorsunuz. Bu yüzden bir visa ya da master kart ile sizden istenen ücreti yatırım. Para yatırma işlemi sırasında bazen sistem hataları nadir de olsa olabiliyor. Hemen korkmayın. Mailinize paranız yatırılmadı gibi bir e-mail almadıysanız ve sistemde hala parayı ödemediğiniz gözüküyorsa (tabi bunun için en az 30dk bekleyin) para yatırma işlemini tekrar deneyebilirsiniz. Paranızı yatırdıktan sonra doldurduğunuz belgenin çıktısını almanız istenecek. Bu çıktıyı alın ve vize başvurusunu yaparken yetkililere teslim etmeyi unutmayın.
Ayrıca, size gelen e-mailleri dikkatlice okuyun. Bu e-maillerden birinde size Türkiye’de çalıştıkları aracı firmanın linkini yollayacaklar. Bu aracı firmanın sitesine girin ve buraya da üye olun. Vize işlemini yaptıktan sonra belgelerinizin size kargo ile yollanabilmesi için bu siteye önceden ödeme yapmanız gerekiyor. Ve ödeme yaptıktan sonra bu ödemeye ait olan çıktıyı alıp, vize başvurusunuz sırasında görevli kişiye vermeniz gerekiyor ki, size kargo ile yollayacaklarından emin olabilsinler.
Gelen diğer e-mailde ise gideceğiniz vize başvuru merkezine ait randevunuzun dökümü var. Bunun da çıktısını alın, çünkü vize başvuru merkezi randevunuzun dökümünü isteyecektir. Eğer randevu dökümünüzü göstermezseniz, sizden yeni bir randevu alıp gelmenizi isteyeceklerdir.
Tüm bu belgelerin çıktısını alıp dosyamıza kattıktan sonra sıra geldi vize başvurumuzun kabul edilebilme olasılığını arttıracak belgelerimizi toplamaya… Aslına bakarsanız, bu belgeleri toplamanın altında vize başvurusu için doldurduğunuz bilgilerinizin doğruluğunu kanıtlayabilmeniz yatıyor.
Tüm bu belgeleri hazırladıktan sonra, vize merkezinden aldığımız randevu gününün gelmesini bekliyoruz. Vize merkezine zamanında varmaya dikkat edelim, çünkü eğer vize merkezinde yoğunluk varsa –ki genelde yoğun oluyor- sizden başka bir güne randevu almanızı isteyeceklerdir.
Vize merkezinde belgelerimizi alacaklar, bize neden gitmek istediğimize dair birkaç soru sorduktan sonra, biyometrik bilgilerimizi alacaklar. Tüm işlemleriniz bittikten sonra 3 hafta içinde vize işleminizin sonucunu size yollayacaklardır. (Eğer kargo ile teslim edilmesini istediyseniz belgelerinizi evinize yollayacaklardır. Ama kargo ile yollama işlemini yapmadıysanız, 3 hafta sonra gelip belgelerinizi almanızı isteyeceklerdir.) Tüm bunlardan sonra umarım vize başvurunuz kabul edilir. Bol şanslar!